2018. október 13., szombat

Irány Temanggung 10.09.

Reggel 7-kor volt a találkozó Sona-val, hogy még utazás előtt tudjunk nyugodtan reggelizni, meg venni az útra némi nasit, mert majdnem 3 órás az út busszal.
Jogján belül a helyi busztársasággal, a TransJogja-val utaztunk, mert a jegy 3,500 IDR, meg különben is ki akartuk már próbálni milyen a városi buszozás. A 2A busz ment a suli elől Jombor állomásig, viszont félúton le kellett szállni, mert a busz kiállt a forgalomból és várni kellett a következőre. Az állomáson szerencsénkre ki voltak plakátolva a buszok vonalai, amiket színekkel és számokkal jelölnek, illetve egy teljes buszvonal térképet is le tudtunk fényképezni, hogy a későbbikekre is meglegyen, mert valószínűleg nem ez volt az utolsó alkalom, hogy a TransJogja-val utaztunk.
A második busszal végülis elég gyorsan beértünk Jombor állomásra, ez annak is volt köszönhető, hogy az itteni buszsofőrök valószínűleg rally versenyzőként szerezték a jogosítványukat, amit mi különösen élveztünk. Itt a buszok nyugodtan hajthatnak a belső sávban is, úgyis ők a nagyobbak. A buszon kedvesek voltak velünk, mikor érdeklődtünk, hogy van-e közvetlen járat Magelang-ig, mert ott kell majd buszt váltanunk, de mondták, hogy a városi busz nem megy addig, mert messze van, így ha Jombor-ba leszállunk, tudunk váltani távolsági kisbuszra, ami elvisz minket Magelang-ig, majd ott egy másikra, ami érinti Temanggung-ot, az úticélunkat.
Jombor-ban mikor leszálltunk, egyből megszálltak minket, hogy hova megyünk. Mondtuk Temanggungba akarunk eljutni, egy kisbusz jegyszedője máris vitt minket a pár percen belül induló buszhoz, amin már csak pár hely volt. Ezeken a kisbuszokon a felszálló ajtók mindig nyitva vannak az egész út folyamán, egyrészt, mert ezeknek a buszoknak nincs kijelölt megállója, hanem ha fel akar szállni valaki csak leinti az útszélről a buszt, vagy ha már fenn van és megállna, akkor a kiri (bal, balra) szót kell csak mondani és a sofőr lehúzódik és le tud pattanni a járatról.
Jombor és Magelang közti út 15,000 IDR volt. Magelang állomáson szintén pont elértük a csatlakozást. Ez a busz Wonosobo felé ment, ami érinti Temanggun-ot. Ez a szakasz 10,000 IDR volt. A vicces ezen a szakaszon az volt, hogy a busz ami elindult velünk kb. 5 perc után lerobbant, de jött a következő, így arra kellett átszállni mindenkinek.
Két és fél óra alatt sikerült Jogja-ból eljutnunk Temanggungba. Az iskola, ahova mentünk önkénteskedni, öt percre volt, ahol leszálltunk. Ebbe az iskolába szívesen fogadják az angolul beszélő külföldieket. Szállást és ellátást biztosítanak, így csak az utazást kell fizetni az odaérkezőknek. 
Délután már volt is két óra, amin részt vettünk. Ezen a helyen óvoda, általános - és középiskola van egyben, így minden korosztállyal fogunk tudni találkozni. Délután négyig volt nekünk az iskola, hat órakor pedig jött értünk a hölgy, aki a külföldiekkel tartja a kapcsolatot, és elvitt minket vacsorázni, majd evés után egy barátjához karaoke-zni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése