2018. november 3., szombat

Főzőkurzus 11.02.

Végre eljött az a nap is, mikor "megtanulunk" néhány egyszerű indonéz receptet. A menüt megkaptuk előző nap WhatsApp alkalmazáson keresztül, így a három étel a következő: soto ayam (csirkeleves), bakwan jagung ("rántott kukoricás zöldséges falat") és klepon (rizslisztből készült, pálmacukorral töltött kis gombóc).
Az egyetem kis konyhájában és az előtte lévő folyosó részen folyt a munka. Nyolcan voltunk a csoportból, mivel Kazu már nem jár ide, Andrius a családjával volt, Elena pedig előző este valami rosszat evett.
A hangulat jó volt, mindenki kivette a részét a feladatokból: Husni, Jah és én pucoltuk a zöldségeket, Mat és Sona a fűszereket zúzták, Martin is aprított egy kis zöldséget, Dom és Kee pedig vagy mosták a már megpucolt zöldeket, vagy segítettek zúzni a következő fogáshoz az alapanyagokat.
A leveshez először a zúzott ízesítőket olajon megpirítottuk kicsit, majd az egész a csirkés főzővízbe lett beleöntve, a hús 40 perc alatt meg is főtt.
Mialatt főtt a leves, elkezdtük a zöldségek - répa, zöldhagyma - julienne-re vágását, a kukorica és a fúszernövények már egy tálban voltak. Az egész egyveleget kukoricaliszttel, tojással és vízzel kellett vegyíteni, majd bő, forró olajban kisütni. A fiúk persze már rájártak az azonnal kész lett tallérokra.
A nasihoz pandanlevelet kellett pici vízzel összeturmixolni, majd riszliszt, cukor, víz kellett még a tésztához. A töltelék pálmacukor volt. Gombócokat kellett formázni a masszából és megtölteni a cukorral, majd forró vízbe kifőzni. A végén pedig darált kókuszba beleforgatni.
Néhány tanárunk is segédkezett a főzésnél, szeritem ők is élvezték ezt a pár órát.
Annyit ételt sikerült készíteni, hogy még az iskolában dolgozó karbantartóknak is jutott, akik segítettek még nekünk.




 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése